Nikke Lindqvist har precis publicerat ett videoinlägg där han förklarar hur man med hjälp av enkel RSS kan extrahera sina vänners statusuppdateringar på Facebook.

Han ställde sedan en fråga på Facebook till sina facebookvänner huruvida de skulle tycka att det var OK om han, eller någon annan av deras vänner publicerade deras statusuppdateringar i ett externt flöde på ex. en blogg/tjänst eller hemsida.

fråga på facebook

Många av svaren gick ut på en motfråga relaterat till om detta även var möjligt trots att de hade anpassade inställningar på deras statusuppdateringar så att de endast visades för en bestämd grupp människor.

Jag ska passa på att svara på frågorna, och även ge mitt svar på frågan då även jag är en av Nikkes facebookvänner.

Det finns två huvudsakliga sätt att extrahera information från Facebook.

Du har delvis möjlighet att extrahera global information oavsett om du är vän med personen eller inte. De statusuppdateringar som du då kommer att kunna aggregera är endast statusuppdateringar som riktats till ”alla”. Här spelar dina sekretessinställningar i allra högsta grad in i bilden, och jag rekommenderar alla att ta en titt på Facebooks egna avsnitt om sekretess för att ställa in dessa i enlighet med sin integritet.

Du har vidare, precis som Nikke beskriver, möjlighet att aggregera innehåll om dina vänner. Den information du då kan tillgå är, som tidigare beskrivit, enbart dina vänners. Dock kommer du inte ha någon möjlighet att visa information från vänner som direkt anpassat sina statusuppdateringar för en bestämd grupp människor där du inte ingår. Du måste med andra ord kunna se statusuppdateringen i ditt egna flöde för att kunna flöda ut den till en extern resurs.

Så för er som inte är intresserade av att finnas med på något externt flöde får se till att vännen ifråga inte har möjlighet att se dina statusuppdateringar.

Min ståndpunkt är tydlig. Jag är en av ovan personer, och jag ska försöka förklara varför.

social graphBegreppet Social Graf beskriver hur ditt kontaktnät ser ut på den sociala webben – Vilka du känner, hur du känner dessa, samt om/hur de känner varandra. En rolig anekdot i det här fallet är att begreppet faktiskt myntades av Facebooks egna grundare – Mark Zuckerberg.

Det finns två typer av sociala grafer.

Envägsgrafer

Ett exempel på en envägsgraf är Twitter där du kan följa en person och se allt den personen skriver utan att den personen måste följa dig tillbaka.

Tvåvägsgrafer

Ett par exempel på tvåvägsgrader är Linkedin och just Facebook. Du gör en ”förfrågan”, och personen ifråga måste acceptera dig för att du ska kunna se vad han/hon skriver/gör.

Det är, enligt mig, stora skillnader i relationsengagemang mellan de två olika graferna och det varken krävs eller ges lika stort djup av relation på en envägsgraf som det gör på en tvåvägsgraf.

Det här tror jag bär med sig ett antal konsekvenser.

 • Det man publicerar inom en envägsgraf är inte lika ”känslig” information som ett innehåll som publicerats inom en tvåvägsgraf.
 • Majoriteten av de kontakter man har inom en tvåvägsgraf är någon man har en relation till. Även om den kan vara ytterst ytlig.
 • Man tenderar därför att ha betydligt färre kontakter på tvåvägsgrafer än på envägsgrafer.

Kortfattat kan man säga att man oftast har ett högre förtroende för de kontakter man har inom en tvåvägsgraf – Och särskilt då en tvåvägsgraf av privat karaktär.

Det förtroendet skapar en mer fri och personlig kommunikation, men även en önskan om att den fria och personliga kommunikationen stannar just där förtroendet finns.

De slutsatser jag har kommit fram till utgår ju givetvis enbart från mig själv, och det finns garanterat personer som avviker från min uppfattning. De fanns även bland Nikkes övriga vänner.

Är det fler som tänker som jag?

Magnus Lundin

VD & grundare av Gamsun. - Web Envangelist, Startup Freak & Business owner. I <3 digital.

 • nikkelindqvist

  Vilket svar! Och vad snabbt det kom.

  Jag är, som jag skriver i bloggposten, väldigt tveksam till att bygga tjänster på detta, bara för att möjligheten finns. Jag har provat, det tillstår jag, på http://via.nu, men övergick snabbt till att hämta in andra saker till den sajten, när jag på bara några få dagar hade fått in tusentals privata uppdateringar.

  Det här är ett Facebook-fail, som jag ser det. Men när det nu finns, så ser jag inga problem med att publicera hur det fungerar.

 • http://www.Gamsun.se/ Magnus Lundin

  Jag gillar dina nya videoinlägg, och brinner rejält för det här med olika djup av grafer på den sociala webben så svaret var givet! :)

  Jag ser det också som ett fail, och väntar inte på om utan när någon ska utnyttja detta. Tyvärr finns det ju även nackdelar med att relationströskeln är lägre på den sociala webben.

  Allt gott!

  Magnus

 • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

  Vilket svar! Och vad snabbt det kom.

  Jag är, som jag skriver i bloggposten, väldigt tveksam till att bygga tjänster på detta, bara för att möjligheten finns. Jag har provat, det tillstår jag, på http://via.nu, men övergick snabbt till att hämta in andra saker till den sajten, när jag på bara några få dagar hade fått in tusentals privata uppdateringar.

  Det här är ett Facebook-fail, som jag ser det. Men när det nu finns, så ser jag inga problem med att publicera hur det fungerar.

  • http://www.gamsun.se/ Magnus Lundin

   Jag gillar dina nya videoinlägg, och brinner rejält för det här med olika djup av grafer på den sociala webben så svaret var givet! :)

   Jag ser det också som ett fail, och väntar inte på om utan när någon ska utnyttja detta. Tyvärr finns det ju även nackdelar med att relationströskeln är lägre på den sociala webben.

   Allt gott!

   Magnus

 • Pingback: Tweets that mention De Sociala Graferna -- Topsy.com()

 • Pingback: Tweets that mention De Sociala Graferna -- Topsy.com()

 • Pingback: Facebook-status via RSS | Johan Wigmo()

 • Pingback: Marias länkar – 16 July, 2010 : Maria Hägglöf()

 • Pingback: Nikkelin – 2010-07-16 | nikkelin lifestream()